CALEQUISSE AGRICULTURAL SCHOOL

Cacheu | Guinea Bissau

PREVIOUS STUDY AND TECHNICAL CONSULTING

Within the scope of the Integrated Agricultural Platform of Calequisse, the intention is to set up an Agricultural School in the north of the country, next to the building of the “Mon na Lama” Foundation.


A square is created between the Foundation's building and the Escola Agrária, to adequately receive those who visit the equipment. The pedestrian access to each of the buildings faces the square. It was understood that the alignment between accesses would constitute a fundamental urban axis for the creation of a link between the two facilities. The square has an arboreal structure that allows for the shade of the sidewalks and the car park.


In line with the “Mon na Lama” Foundation, the school is built on a single floor and has a rectangular shape aligned with the building that precedes it. Here is located the main entrance, facing the institution that manages the Integrated Agricultural Platform and to which the school owes its existence, the school administration, the multipurpose room and the specific teaching rooms (IT and laboratory).
The rectangle disintegrates into three wings as it moves away from the project's management equipment. The three wings mentioned are for dormitories, social interaction (conferences and meals) and classrooms.


The equipment has been studied with a view to housing around 200 students, of which around 50 will be able to settle in the school on a boarding basis. The project allows to increase the hostel capacity through the eventual addition of accommodation spaces.


The social area, in addition to the multipurpose room adjacent to the entrance to the educational establishment, comprises a cafeteria and two conference rooms. Each of the conference rooms can hold up to 80 students, one of which is an amphitheater system. However, if desired, it can be unified in a single conference room with capacity for up to 200 students.


Currently, the project includes four classrooms. However, if necessary, the configuration of these spaces allows their adaptation to future expansions.


The functional dynamics of use of spaces is the result of an objective 18 spatial distribution of the various services. The thematic distribution of spaces allows the student to quickly read and locate the different sectors.


A study of light/shadow and colors was carried out. In the light/shadow study, the placement of horizontal and vertical elements that minimized direct sunlight was analyzed, minimizing energy costs with cooling systems. This exhaustive study dictated the final design of the facades, made up of visors and hollow brick that create shading effects and improve the building's internal conditions. The use of small openings also helped to control the entry of light and heat, creating dynamic games of light and shadow.


Regarding the study of colors, colorimetry was defined based on the adjacent building and the green structure surrounding the school. The white façade panels create an analogy to a white sheet of paper, to which the student adds drawings in the form of arboreal, shrubby or herbaceous layers. The concrete foundation leads the user of the space to the structural principles of knowledge, associated with educational establishments.