REAL ESTATE DEVELOPMENT IN MATOLA

Matola Maputo | Mozambique

PREVIOUS STUDY

Matola, capital of Maputo province, is an industrial center with an important coal terminal.
The land, located in the center of Matola, has some service buildings nearby, such as the Post Office of Mozambique, the Ministry of Culture, the Ministry of Health and Finance. In another block but in the immediate vicinity is also the Church of S. Gabriel da Matola.


The lot has a trapezoidal shape and a practically flat profile, being accessible through the roundabout, to the south, from where several arteries radiate, including the southwest, which gives the land the largest urban front.
The urban layout thus suggests a natural and open access from the south, with privileged visibility for those traveling around the roundabout in all directions. The main access to the development, mainly on foot, is then from the south, inviting passers-by to stroll around. However, there is a secondary access between the set of stores, which faces the southwest street, so that service and commerce workers located to the north have a more direct entrance. The service entrance, with private outdoor space, vehicle maneuvers and accommodation of infrastructure equipment, is via the southwest side street.


Here, the intention is to implement a real estate project that will serve the population of the neighborhood through the offer of commerce and restaurants and also to make the stay more permanent with the introduction of offices and housing.


A proposal is presented that intends to create, for the city and for the interior of the development, a dynamic rhythm composed of full and empty spaces that allow selected points of view and transversal ventilation.


The ground floor, intended for commerce and catering, is developed in opposite buildings which, with a wall to the north separating the service area, form a large triangular square for accommodation and food. The most tense point of the morphology is the narrowest angle of the triangle where, therefore, the main entrance is made and public toilets are installed. This space constitutes the articulating hinge for the different uses.


The 1st floor is intended for housing and offices and develops in a U, with access through a common gallery.
On the 2nd floor, the house maintains the same layout as the lower floor, with types between T1 and T3. In the back volume, to ensure greater privacy, the rooms have private balconies.


On floors 3 and 4, the dwelling is configured in an L, developing in the central volume and adjacent to the neighboring building with similar height.